Skip to main content
History & Present

About the KYC

HOE HET BEGON...

De Koksijde Yachting Club Werd op 24 juni 1965 gesticht door inwoners van de gemeente Koksijde voor de beoefening van watersporten met zowel zeil- als motorboten.
De club is achter de duinen van St-Idesbald gelegen , een badplaats die deel uitmaakt van de gemeente Koksijde , langs de Belgische kust. Om de boten naar en van het water te halen, werden tijdens de eerste jaren van de club, allerlei voertuigen gebruikt zoals de Half Track, de Unimog en Jeeps.

Sinds geruime tijd zijn het oude landbouwtraktoren die hiervoor gebruikt worden. Jules Goethals, één van de stichters , was in feite de spil waar alles ronddraaide. Hij was mecanicien van beroep, herstelde boten, motoren, was verantwoordelijk voor de veiligheid en voor het naar en van het water te halen boten: vissen stond hem ook erg aan. De visvangst op zee met motorboten werd heel rap de hoofdactiviteit van de club en meermaals kwamen de vissers terug naar de club met blauwe haaien en andere grote vissen.

Zeilboten die destijds gebruikt werden, waren van het type 420 van het merk Lanaverre, Ponants van het merk Deschamps, 505 met een Engelse stempel, Snipes en nog andere type zeilboten.
Later kwamen de 470, Optimist, Moth Europe en Lasers. De Catamarans zijn sinds de laatste 12-15 jaren de meest gebruikte zeilboten in de club.

Wegens de uitbreiding van de catamaran, organiseerde KYC in 2003 het 4e mondiaal van de F18 met meer dan 150 deelnemers.
Werkelijk succes die aan de club de kans gaf zijn eerste bestemming terug te vinden, de zeilsport. 

Momenteel zijn er onder de KYC leden heel veel windsurfers en kitesurfers.
De laatste jaren werd het accent gelegd op de zeilschool voor kinderen vanaf 8 jaar, de jeugd en de volwassenen maar ook op de uitbreiding van de kitesurf school.

BESTUUR KYC

Philip Cammaert

Voorzitter

Jurgen Vanneste

Ondervoorzitter

Lieven Dehaene

Penningmeester

Virginie Deschacht

Secretaris

Annemie Vanderhaeghe

Secretaris

Robert Haerynck

Commercieel

Olivier Wydouw

Kiters

James Thiriar

Adviseur

Vincent Claeskens

Adviseur